Koloracija kose

Kosu “zida” i 18 aminokiselina: prolina, treonina, leucina, arginina i drugih koje grade molekularne veze odgovorne za strukturu i čvrstinu vlasi.

Sve to – i još ponešto dubokonaučno što je teško i napisati, a kamo li shvatiti – kosu čini savitljivom i čvrstom. Za sada nisu uspeli pokušaji sintetisanja plastičnih i akrilnih vlakana uporedivih svojstava. Za sada, donirana ili prodata kosa najčešće odlazi vlasuljarima. Ako, pak, naučnici ustanove da je dobra za vojnu upotrebu – perike će sigurno postati mnogo skuplje.

U svetu i kod nas jača svest da je nešto štetno, kako po zdravlje, tako po čovekovo okruženje. Dakle, da li je boja o kojoj razmišljate štetna na bilo koji način? Koji su to štetni sastojci? Zagađuju li proizvodnja i pakovanje prirodu? Dileme su mnoge i sa odlukom treba živeti neko duže vreme. Pa…

 Dilema za danas: permanentna ili polupermanentna boja?

Te dve vrste boja za kosu se značajno razlikuju. Da biste odlučili o uzimanju jedne ili druge treba da znate najbitnije. Hajdemo prvo o polutrajnoj boji. Ona ne sadrži jake hemikalije – pre svega amonijak i peroksid – koje prodiru u strukturu vlasi da unesu pigment.

Sa emotivne strane, polupermanentna boja za kosu olakšava odluku, jer se ispira brže. Sa praktične, manje je zahtevna za održavanje, jer ne sadrži jake supstance koje prodiru kroz kutikulu da boju trajno ubace u kosu. Idealne su za brzo i neštetno osvežavanje tona i sjaja, čak i ako je kosa ofarbana permanentnom bojom.

Sa zdravstvene, polupermanentna boja posao obavlja bez hemikalija koje oštećuju kosu. Ako, dakle, želite manju promenu ili osvežavanje boje kose, odnosno ako vam je kosa već oštećena blajhanjem i farbanjem, možete se opredeliti za nju. Revlon Professional nudi idealno rešenje linijima Color Excel i Nutri Color Filters.

Naravno, da je sve tako jednostavno, verovatno bi svi koristili samo polupermanentne boje za kosu. One, međutim ne mogu sve. Pre svega, bez amonijaka i ostalih hemikalija ne mogu da masivno posvetle ili potamne kosu. Za to, mora se zaći među police sa permanentnim bojama.

Permanentna boja je ekvivalent teške artiljerije 

Permanentna boja za kosu može sve. Može tamnu kosu da posvetli i svetlu potamni. I sve to potpuno stabilno, na najmanje šest sedmica, a pre će biti osam. To svi znamo, ali ipak ima svoje posledice. Trajna boja deluje oksidacijom, hemijskim procesom. Amonijak i hidrogen iz boje otvaraju kutikulu, oksidiraju pigment unutar vlasi i menjaju njenu strukturu da bi ostavile sopstveni pigment.

Sa emotivne strane, permanentna boja vas primorava na dugoročniju odluku o izgledu kose. Sa praktične, zahteva održavanje, odnosno farbanje izrastka otprilike jednom mesečno. Sa zdravstvene, oštećuje kosu, a zbog jačih hemikali nipošto se ne prepuručuje bojenje tim farbama u sopstvenoj režiji. Ne rizikujte kosu, još manje zdravlje i za tretman permanentnom bojom za kosu pođite svom frizeru.

 Preporučujemo nekog od naših partnera i liniju Color Sublime, permanentnih boju za kosu bez amonijaka. Pritom, možete izabrati i miris sa kojim ćete izaći iz salona.

Ukoliko imate pitanja o koloraciji ili bojama za kosu, kako da tonirate kosu i čime, budite slobodni da nam pišete na saveti@vsdtrade.com.

Korpa (0)

Nema proizvoda u korpi.