Armohormija – Otkrijte koje ste godišnje doba

Da li ste ikada ušli u kancelariju i bili obasuti komplimentima tipa : “Izgledaš sjajno danas, šta si uradila? Da li si nešto menjala na sebi?” Vrlo je verovatno da je to „nešto“ bila boja haljine koju ste nosili tog dana ili (nova) boja kose. Činjenica je da su stvari koje mogu izgledati kao slučajnost – izbor haljine prave boje, nijanse šminke, boja kose – zapravo nauka. U pitanju je teorija boja koja, počevši od analize tri ključna elementa koje svi posedujemo: koža, oči i kosa, ima potencijal da identifikuje boje koje mogu učiniti da izgledamo mlađe ili privlačnije.

Аnaliza boja promoviše personalizovaniji pristup u formiranju ličnog stila. Rezultat toga je da vam posebno odabrane boje, uključujući, naravno, i boju kose, pomažu da ponovo postanete protagonisti sopstvenih priča, sa jačim osećajem za sopstvenu jedinstvenost i identitet. A kako se teorija boja može primeniti u izboru idealne boje kose?

Tople boje i hladne boje – naučite da ih razlikujete

Jedna od osnovnih podela boja je na tople i hladne na osnovu različitih refleksija koje ih karakterišu. Razlikovanje nijansi je neophodno kako biste razumeli šta vam pristaje, a šta ne u pogledu odeće ili šminke, kao i da biste identifikovali boju kose koja najbolje odgovara vašem tenu.

Uopšteno, nijanse se klasifikuju prema njihovoj temperaturi koja je zapravo emocija koju ove boje pri pogledu izazivaju u nama. Tople boje su one koje podsećaju na sunce i toplotu, dakle duboke i intenzivne žute, narandžaste, crvene i njihove nijanse. Hladne boje izazivaju manje intenzivne emocije, poput različitih nijansi plave. Izuzetak je ljubičasta koja se može smatrati i toplom i hladnom. Takođe, ista boja, na primer, smeđa, može biti topla ako sadrži visok procenat žute ili hladna ako preovladava plava.

Armohromija 

Farbanje kose je jedna od najvećih promena koje možete da napravite za kratko vreme (i jedna od najtežih za popravku ako niste zadovoljni rezultatima). Ponekad određene boje na kraju ne izgledaju dobro koliko biste želeli, dok vam druge iznenađujuće dobro stoje. Ukoliko je promena boje ono što vas brine, možda treba da razmislite o teoriji sezonskih boja i kojoj sezoni pripadate. Evo ukratko šta sezone boja zapravo znače u svetu lepote i kako možete da izaberete svoju sledeću boju kose koristeći preporuke za vašu sezonu.

Armohromija razlikuje četiri tipa žena i identifikuje ih tako što svakoj daje naziv godišnjeg doba. Ova vrsta kombinacije napravljena je prema bojama prirode koje karakterišu to godišnje doba. Prvo što treba da uradite je da pokušate da identifikujete kom godišnjem dobu pripadate na osnovu vaših boja i kontrasta! Takođe, možete pripadati svetlijem ili tamnijem godišnjem dobu u pogledu toga koliko je svetla/ tamna ili sjajna/ mat vaša prirodna boja kose. Ove varijante godišnjih doba se nazivaju podsezone i mogu vam pomoći da preciznije odredite kom tipu pripadate.

Prolećni tip

Vi ste prolećni tip ako imate svetlu kožu, boje slonovače ili breskve, možda sa pegama na licu, svetlo smeđu do crveno-plave kose i smeđe, zlatnozelene ili plave oči. Temperatura vašeg tena je uglavnom topla. Na raspolaganju vam je čitav dijapazon svetlijih boja – naime, proleće se tradicionalno povezuje sa zlatnim i smeđim nijansama, ali svetlo proleće može odgovarati bojama koje su mnogo svetlije i živopisnije od ove. Ako ste svetlo prolećni tip, isprobajte nijanse kao što su svetlo plava jagoda, srednje zlatno smeđa i laneno plava. Izbegavajte tamnije I hladnije koje mogu nadjačati prirodne nijanse vaših očiju i kože. Ukoliko tražite inspiraciju među slavnim ličnostima, najbolji primer su Blejk Lajvli, Amanda Sajfrid ili Tejlor Svift. Za topli prolećni tip, najbolji izbor su zlatni I zlatno plavi tonovi, srednje kestenjaste i srednje smeđe nijanse. Meki i prigušeni tonovi najbolje pripadaju onima sa svetlim očima i neutralnim tonovima, ali se ne preporučuju “toplom” prolećnom tipu. 

Letnji tip

Vi ste letnji tip ako imate veoma svetlu put, blistavu ali hladnu. Imate pepeljasto plavu ili svetlo smeđu kosu i plave oči svih nijansi ili sive, boje lešnika ili zelene. Ukoliko pripadate ovom tipu, trebalo bi da razmislite da li ste svetli ili tamni podtip. Poput proleća, svetlo leto se dobro slaže sa neutralnim bojama i bleđim tonovima, kao što su nijanse srednje plave i svetlo smeđe. Važno je uzeti u obzir i ružičaste podtonove kože i veoma svetlu nijansu očiju.

Može se desiti da se kestenjaste i bilo koja nijansa sa crvenkastim podtonom ne slažu sa nijansom vaše kože i očiju, dok bi izuzetno tamne nijanse poput crne i smeđe mahagonija vaš ten mogle da učine previše bledim. Umesto toga, pokušajte da se držite neutralnih smeđih i pepeljastih nijansi tamnoplave, pri čemu je senčenje odličan način da uravnotežite ove nijanse. Kao svetlo leto, možete sebi priuštiti da više eksperimentišete sa zabavnim nijansama svetlijih tonova. Među slavnim ličnostima, ovom tipu pripadaju Mišel Fajfer, Gvinet Paltrou i Kirsten Danst, što dokazuje da svetlo leto nije vezano za jednu boju.

“Hladno” ili “pravo” leto  je možda najraznovrsnija sezona od svih podsezona boja. Dok će nekome ko pripada bilo kojoj sezoni leta odgovarati neutralni tonovi, svetlo braon do srednje braon, hladna leta se izdvajaju upravo hladnijim nijasama. Uz smeđe, možete probati da se igrate tamnije smeđim, pepeljasto plavim, ili čak mekim platinastim. Za nešto odvažniji izgled, probajte svetlo ljubičastu ili čak srebrnu. Ukoliko pripadate “hladnom” letu, preporučuje se da izbegavate jarke kestenjaste, crvene i duboke smeđe nijanse koje se često ne slažu sa vašim prirodnim tenom. Za hladne letnje inspiracije, pogledajte stajlinge Emili Dešanel, Olivije Vajld i Emili Blant.

Jesenji tip

Vi ste jesenji tip iako imate topao ten tamnije boje (ili ka maslinastom). Boja kose može znatno da varira, od smeđe do crvene, dok su vam oči zelene ili smeđe, sa ćilibarskim nijansama. Ukoliko imate prirodno zlatno smeđu kosu, verovatno odgovarate “toploj” jeseni i postoji niz boja koje će lepo upotpuniti vaš izgled! Odabir srednje braon ili svetlocrvene boje uravnotežiće tople tonove vaše kože.

Ovaj tip je poznat po svojoj fleksibilnosti kada su u pitanju boje koje mogu da se nose, tako da bi malo tamnije ili svetlije nijanse sa neutralnim podtonom mogle biti pravi izbor za vas. Topli jesenji tip treba da izbegava veoma svetle boje i pastele sa kojima možete izgledati “isprano”, dok izuzetno žive boje kao što su duboke crvene i crne mogu nadjačati vaš celokupni stajling. Ako još uvek niste sigurni koja bi nijansa bila najbolja za vas, pogledajte poznate ličnosti kao što su Maraja Keri, Dru Barimor I Selin Dion. Ove poznate ličnosti analitičari sezonskih boja često označavaju kao topli jesenji tip, naglašavajući da neutralne boje mogu biti jednako privlačne kao i dublji tonovi.

Sa druge strane, hladni jesenji tip treba da se fokusira na tamnije nijanse smeđih i tople kestenjaste tonove, poput Sindi Kraford ili Brende Song. Odabir bogate bakrene ili tamnije plave sa toplijim kestenjastim nijansama odličan je način da naglasite svoj ten i njegove prirodne zlatne nijanse. Za razliku od toplih jeseni, imaćete više fleksibilnosti kada su u pitanju živopisnije nijanse i tamniji tonovi koje obično nose oni koji pripadaju zimskom tipu. Ovom tipu se takođe ne preporučuju pastelne boje i pepeljaste nijanse hladnih tonova kao što je platinasto plava.

Zimski tip

Vi ste zimski tip iako imate izrazito tamniji ten “hladnih” nijansi, tamnu kosu i veoma tamne ili veoma svetle oči u jakom kontrastu sa bojom kose.  Ovo, naravno, ne znači da se morate držati samo hladnih nijansi. Iako bi i topli i hladni zimski podtip trebalo da izbegavaju određene boje, u stvari, možete sebi priuštiti da isprobate mnogo različitih nijansi. Pošto su tople zime poznate i kao „tamne” zime, nijanse poput srednje do duboke braon, tamne mahagonije i dramatično tamne crne boje kose su dobar dodatak celokupnom izgledu, odnosno boji vašeg tena i očiju. Ključni aspekt ovog podtipa je da vam mogu odgovarati nešto toplije boje, kao što su dud i tamnocrvena, koje ne odgovaraju mnogim drugim godišnjim dobima. Sa druge strane, preporučuje se da se držite podalje od zlatnih tonova i previše svetlih boja.

Poznata i kao “prava” zima, hladna zima znači da vam najviše pristaju najtamnije nijanse na spektru. Ipak, ovom podtipu može da odgovara i čitav niz različitih boja kose, od pepeljasto smeđe do tamno crne. Ovaj tip ima znantno manje topline u svom prirodnom tenu, pa nije loše da se, u dogovoru sa svojim koloristom, igrate pepeljasto smeđim i srednje do tamno smeđim tonovima, ali i smeđe crnim, pa čak i plavo-crnim nijansama. Izbegavajte veoma blede i pastelne boje kao što su platinasto plava, zlatne i bademaste nijanse ili kestenjasta i bakarna. Ukoliko tražite inspiraciju među poznatim ličnostima, pogledajte frizure Kejti Peri ili Selene Gomez. 

Kada odredite kom godišnjem dobu pripadate, sve što treba da uradite je da za svoju kosu odaberete boju koja vam najviše odgovara. Analiza boja vam omogućava da nikada ne pogrešite i da uvek izaberete boju kose koja najbolje odgovara vašem tipu, vašim karakteristikama i vašem stilu. Otkrijte svoje godišnje doba, izaberite svoju nijansu i uživajte u svom novom izgledu!

Ukoliko i dalje niste sigurni kom tipu pripadate i koja je boja kosa idealna za vas, pišite nam na saveti@vsdtrade.com.

Korpa (0)

Nema proizvoda u korpi.