Frizerka-arheolog oživljava antičke frizure

AMERIČKA FRIZERKA-ARHEOLOG OŽIVLJAVA ANTIČKE FRIZURE

Anđelina Džoli kao Olimpija u Aleksandru, Dajan Kruger kao Helena u Troji, Koni Nilsen kao Lusila u Gladijatoru…

Jeste li se ikad pitali: koliko su njihove filmske frizure odgovarale frizurama žena koje su glumile? Američka frizerka Dženet Stivens (Janet Stephens) jeste.

Doduše, njen interes nisu pobudili filmovi, nego izložba antičkih figura u svom Baltimoru pre skoro 20 godina. Posle mnogo istraživanja i eksperimentisanja, danas je vodeći autoritet u svetu na temu antičkih frizura.

Ne radi se samo o stvaranju slike frizure, nego i alata, materijala i postupka, a na kraju i sređivanja kose onako kako su to mogli da rade pre mnogo vekova.

Američki arheolozi njen rad uzimaju za ozbiljno, jer doprinosi stvaranju slike života u antičkom svetu. Objaviljivala je radove u specializovanim arheološkim publikacijama, naprimer u Kembridžovom Žurnalu rimske arheologije 2008, a 2012.

Njen video Julia Domna: forenzičko friziranje predstavljen je na godišnjem sastanku Američkog arheološkog instituta.

Statua Faustine Mlađe, I vek

Dženet sada ima 62 godine i dalje podjednako voli da u salonu primenjuje najnovije trendove i da ustanovi kako da napravi frizuru kakvu je nosila neka žena u III veku. Kontaktirali smo je da klijentima i prijateljima VSD Trade direktno ispriča nešto o sebi.

INSPIRACIJU ZA ISTRAŽIVANJE PODSTAKLA JE RIMSKA STATUA

Zdravo, Dženet. Pronašli smo se usred naizgled beskrajne krize. Kako pandemija utiče na vaš rad, dnevni i akademski?

“Pandemija je udarila po svemu! Naš salon je bio zatvoren tri meseca, od marta do juna. To znaši znatan gubitak prihoda, mada je država donekle pomogla. Od povratka u salon, čistoća nam je opsesija i navikli smo se da neprekidno dezinfikujemo, pažljivo održavamo distancu i nosimo masku. Srećom, prozori salona mogu da se otvore, a plafon je visok pet metara, pa je ventilacija odlična. Osećam se bezbednije na poslu nego kad pođem u nabavku.

Muzeje ne mogu da posećujem od marta i to mi otežava istraživanje. Uradila sam nekoliko onlajn prezentacija za škole i akademske institucije, ali to je i komplikovano i ne zadovoljava u potpunosti.“

Počeli ste da istražujete antičke frizure posle jedne posete muzeju 2001. Je li bila neka posebna statua, neka posebna frizura koju ste tog trenutka poželeli da uradite?

Autor fotografije: Janet Stephens

“Istina, moje akademsko putovanje inspirisala je izložba Antičke grčke i rimske kolekcije u Valtersovom muzeju umetnosti u Baltimoru. Fascinirao me je portret carice Julije Domne iz 205. godine. U početku sam imala mnogo problema u pokušaju da ponovim njenu frizuru, ali uspela sam uz upotrebu igle i konca. Taj intuitivni skok me je podstakao da ustanovim jesu li u Starom Rimu za najkompleksnije frizure koristili iglu i konac – ispalo je da jesu! Objavila sam to u Žurnalu rimske arheologije pod naslovom ‘Pravljenje frizure u Starom Rimu: o ukosnicama i iglama‘ i sa uputstvom kako napraviti tu frizuru.”

OD CEZARA AVGUSTA, DO DAMA IZ 1950-ih

Je li nekad neko zahtevao antičku frizuru? Kad smo već kod toga, je li ženama u III veku za pravljenje frizure bilo potrebno više ili manje vremena nego u današnjim salonima?

“Jednog muškaraca sam ošišala prema stilu sa statue Oktavijana Avgusta i jednu ženu sam za par sati stilizovala prema liku Faustine Mlađe.

Kao i danas, vreme potrebno za frizuru zavisi od osobina kose klijenta i mode trenutka. Pojedine starorimske frizure zahtevale su svega par sekundi, poput jednostavnih pletenica Faustine Mlađe, skupljenih u punđu i zakačenih samo jednom češljastom ukosnicom. S druge strane, visoke uvijene šiške u modi pod kraj I veka zahtevale su sate rada na ravnoj kosi, ali znatno manje ako je kosa bila prirodno loknasta.

U proseku, današnje frizure znatno su jednostavnije od staromskih i isto u proseku zahtevaju manje vremena. Zapamtite, međutim, da su žene pre samo 50 godine u salonima provodile sate i sate zarad fantastičnih oblika frizure.

Prema tome, to se menja i relativno je.“

Iz kod doba je najstarija frizura koju ste uradili, a koja je “najsvežija?“

“Što se istorijskih frizura tiče, najstarija je starogrčka, negde iz 700. godine pre nove ere. A najmlađa? Pa, neke od mojih klijentkinja i danas imaju istu frizuru koju su imale 50-ih i 60-ih. (Smeje se).

Te dame su poprilično stare i definitivno ne žele išta da menjaju! Pred pandemiju postali su popularni partiji na temu 80-ih, pa sam često od mlađih klijentkinja dobijala želje za frizurom iz te ere.

Poslednje pitanje: na čemu sada radite?

“Obožavam svoj posao u salonu. Imam 62 godine i nameravam da radim dok me odatle ne iznesu na nosilima ili barem dogod me ruke služe. Samo da dodam – Beograd sam posetila jednom, 80-ih, i veoma bih rado ponovo došla.”

Kako Dženet Stivens radi na antičkim frizurama možete pogledati na njenom YouTube kanalu.

Autor fotografije: Janet Stephens

Korpa (0)

Nema proizvoda u korpi.